Automašīna nav restorāns

Foto: publicitātes foto
G. | 16.04.2012

Dzert kafiju vai apēst sviestmaizi, vadot automašīnu? Nekad vēlreiz tā nedariet! Pētījumu rezultāti liecina, ka tie autovadītāji, kas ēd pie automašīnas stūres, palielina satiksmes negadījumu risku par 80% un ir atbildīgi par 65% bīstamām situācijām uz ceļa*. Visneieteicamākie produkti ir karsti dzērieni un smērējoši ēdieni.

Eksperti uzsver, ka autovadītāja koncentrācijas zudums ir ļoti būtisks faktors, runājot par sadursmēm un satiksmes negadījumiem. „Atrodoties pie automašīnas stūres, jums vajadzētu koncentrēties uz braukšanu un apkārtnes analīzi. Tikai šādi jūs varēsiet laikus reaģēt uz draudošajām briesmām. Radio stacijas pārslēgšana, kaut kā meklēšana cimdu nodalījumā, kā arī ēšana un dzeršana pie stūres izraisa koncentrācijas spēju zudumu,” skaidro Renault Braukšanas Skolas direktors.

ASV veiktie pētījumi liecina, ka ēšana pie stūres ir bieža parādība. 86% aptaujāto autovadītāju atzīst, ka vismaz vienreiz, vadot automašīnu, ir dzēruši vai ēduši, savukārt 57% apgalvo, ka to dara regulāri**.

Īpaši bīstama, vadot automašīnu, ir karstu dzērienu lietošana, jo šajā gadījumā uzmanību novērš ne tikai pati darbība. Braucot pa nelīdzenu ceļu, dzēriens var izlīt, radot apjukumu un pat apdedzinot vadītāju, un tas noteikti novērsīs vadītāja uzmanību no ceļa. Pierādīts, ka jebkādu ēdienu lietošana, kas var sasmērēt apģērbu un rokas, arī ievērojami novērš uzmanību. „Lielākā daļa autovadītāju šādās situācijās sāk impulsīvi tīrīt sevi, un tas nozīmē, ka ne tikai rokas tiek noņemtas no stūres, bet arī skatiens tiek novērsts no ceļa virsmas, vismaz uz brīdi,” apgalvo Renault Braukšanas Skolas instruktori. Ķēpīgs ēdiens rada papildus briesmas, jo rokas no taukiem var kļūt slidenas.

* Avots: National Highway Traffic Safety Administration

** Avots: Harris Interactive/HealthDay